Loading...
Planinarsko sklonište Mališćak2018-10-24T16:10:34+00:00

Planinarsko sklonište “Mališćak”

Sklonište, u sadašnjem obliku, izgrađeno je 2010. godine i otvoreno prilikom proslave 10. obljetnice rada PD „Mališćak“ iz Velike. Svečano otvorenje skloništa održano je 23.5.2010.. Prije ovoga zidanog objekta, kao sklonište na istom je mjestu služila drvena baraka koju su izgradili mladići iz Velike i prije osnivanja PD „Mališćak“ (2000. god.)

Sklonište je zidani objekt u „alpskom“ stilu s jednom prostorijom u prizemlju te drugom u potkrovlju. Prostorija u prizemlju uređena je za objedovanje te je opremljena stolovima, klupama i peći na drva. Prostorija u potkrovlju služi za noćenje i u nju se može smjestiti desetak planinara (potrebne vreće za
spavanje i karimati). U nastavku prizemlja nalazi se natkriveni dio s klupom i otvorenim ložištem. Objekt posjeduje električnu rasvjetu koja se napaja iz solarnog panela. Prostor oko skloništa opremljen je drvenim klupama i stolovima.

Sklonište se nalazi na predjelu Mališćaka koji se naziva Balkon. Zbog toga neki ovo sklonište nazivaju „na Balkonu“. Balkon je poznati te među planinarima omiljeni vidikovac s kojega puca pogled prema vrhu Papuka, Ivačkoj glavi, Nevoljašu, Češljakovačkom visu i dalje prema vrhovima Krndije. U stijenama Balkona, ispred skloništa, velički su planinari 2005. godine podignuli križ. Zanimljivost križa je da je iz jednoga komada, odnosno da je deblo prirodno izraslo u obliku križa.

Sklonište je otvorenog tipa i njime gospodari Planinarsko društvo „Mališćak“ iz Velike. Sklonište se nalazi na 734 metra nadmorske visine. Do skloništa vode dvije planinarske staze iz Velike. Jedna ide uz vrh Pliš (555 m/nv), a druga grebenom Turjaka. Obje ove staze su dio botaničke staze Parka prirode Papuk. U blizini skloništa je vrh Mališćak (740 m/nv) s vidikovcem sa kojega puca pogled na sve planine i brda koje okružuju požešku kotlinu, a dobro se vide i vrhovi u BiH.

Pristup:
Velika – preko Pliša ili Turjaka, 2 h
Do skloništa nema prilaza cestom.
Druga skloništa i planinarski objekti u blizini:

  • Nevoljaš
  • Jankovac

Vrhovi u blizini:

  • Mališćak, 740 m/nv
  • Pliš, 555 m/nv
  • Ivačka glava, 913 m/nv

Kontakt osobe za informacije o skloništu:
Tomislav Šebalj – 091/1189901
Tomislav Jurić – 098/1661480
ili na e-mail društva: pdmaliscak@gmail.com

U blizini skloništa, tj. na Turjakum JU PP Papuk postavila je meteo postaju. Trenutne podatke možete potražiti na  ovom linku, a kakvi su uvjeti na vrhu Papuk, 945 m/nv možete pogledati na ovom linku.

Mališćak sklonište Velika Papuk

OBAVIJEST

MOLIMO POSJETITELJE I KORISNIKE SKLONIŠTA DA POŠTUJU KUĆNI RED SKLONIŠTA I OSTALE UPUTE ZA KORIŠTENJE SKLONIŠTA !

Sklonište Mališćak potkrovlje
Sklonište Mališćak unutrašnjost