Loading...
Planinarski putovi po Papuku2018-10-22T10:33:56+00:00

Planinarski putovi po Papuku

Na ovoj stranici pokušat ćemo Vam opisati što detaljnije, kako bi smo Vam olakašali orjentaciju, uređene planinarske putove po Papuku. Također ćemo Vas obavještavati o svim promjenama vezanim za planinarske putove po Papuku.

Za početak dajemo opis puta prema našem skloništu na Mališćaku:

  1. VELIKA – MALIŠĆAK PREKO TURJAKA

Polzana točka za ovu rutu je crkva Sv. Augustina u Velikoj. Od crkva krenemo desno asfaltiranom cestom prema Jankovcu. Nakon 200 m skrećemo u kompleks Hrvatske elktroprivrede. Prolazimo kroz njega prateći markacije ( kod zadnje zgrade desno prema makadamskom putu ). Dalje makadamom nekih 100 m kada nailazimo na Veličku zaobilaznicu koju prelazimo i nastavljamo dalje prema zapadu makadamom. Nakon 300-tinjak metara skrečemo, prateći putokaze i markacije lijevo na šumski put. Šumskim putem nekoliko stotina metara kada se odvajamo na stazu koja vodi bilom Turjaka. Ovaj dio staze je jedan od najljepših na Papuku. Pogotovo je lijep u proljeće kada je staza puna cvijeća. Nakon 45 min. dolazimo na vrh Mališćaka. Na vrhu se nalazi metalna kutija za žig i upisnu knjigu. Trenutno žiga nema. S vreha je lijep pogled (s istoka prema zapadu ) na Lipova, vrh Papuka, Ivačku glavu, Koprivnato brdo itd. S vrha možemo dalje prema zapadu 100 metara do križanja markacija. Desno vodi prema Velikoj preko Pliša koja trenutno nije upotrebljiva zbog kamenoloma. Mi nastavljamo lijevo prema sjeverozapadu. Nakon 200 metara nailazimo ponovno na križanje markacija. Ravno staza nastavlja prema Orahovim vodama i Ivačkoj glavi, a mi skrečemo desno prema istoku i nakon 5 min dolazimo na sklonište Mališćak na Balkonu.

Sklonište na Balkonu je otvorenog tipa i u njemu se može smjestiti 4 planinara na ležaje i jedan na pomočni ležaj. Unutar skloništa se još nalaze stol s klupama i peć za grijanje, tako da je skloniše pogodno za uporabu i zimi. Oko skloništa je uređen prostor s stolom i ložištem za vatru. Sve posjetitelje molimo da se strogo pridržavaju kučnog reda skloništa.

Memorijalni pohod Anđina baraka