Loading...
Penjalište Sokoline2018-10-22T10:31:56+00:00

PENJALIŠTE SOKOLINE

Penjalište Sokoline na Papuku, prvo je uređeno sportsko penjalište u Slavoniji.

Penjalište je uređeno, 2002. godine, na inicijativu članova PD „Mališćak“ i uz podršku i odobrenje JU PP Papuk. Prve sportske smjerove u stijeni uredili su instruktor alpinizma Vladimir Mesarić i alpinista Branimir Rajšl, obojica iz Zagreba.

Stijena Sokolina je oko 55 m visoka kvarcitna stijena i nalazi se u kanjonu potoka ponornice Radovanke. Stijena je orijentirana prema zapadu te je stoga ugodna za penjanje u poslijepodnevnim satima tijekom proljeća ili jeseni te prijepodne tijekom ljeta. U stijeni je za penjanje uređeno ukupno 11 smjerova dužine od 5-10m u dva sektora. Uz sportske smjerove u stijeni je uređen i jedan dugi smjer Leti, leti osmica (prvi penjao Drago Štokić), dužina smjera je oko 55 m i težine 6a s mogućnošću izlaza lakšom varijantom težine 4c.

Smjerovi u sektoru A:

 1. Smjer slatinskih početnica 5a
 2. Mišja groznica 5a
 3. Slavonski 4c
 4. Srebreni palac 4c
 5. Peti element 4c
 6. Belišćanski 4c
 7. Puknuti smjer 4c
 8. Polupana noga 4a
 9. Iza ćoška, 4b/4c

Smjerovi u sektoru B:

 1. Kratko ali slatko 5a
 2. Mravlji 5b

U B sektoru nema uređenog štanda, izrada štanda je moguća oko drveta koje se nalazi na izlazu iz smjerova.

Na suprotnoj strani kanjona nalazi se također stijena u kojoj je penjano nekoliko varijanti lakšeg dugog smjera ocjene II/III i dužine 50tak metara (ovisno od varijante). Taj dio stijene nije uređivan za sportsko penjanje.

Do stijene je moguć pristup automobilom makadamskom cestom iz smjera Velike ili pješice markacijom prema Stražemanačkom gradu i Lipovcu. Uz cestu, na suprotnoj strani od stijene, nalazi se izvor, a uz njega je ograđeno ložište i stol s klupom. Na petnaestak minuta hoda od stijene nalazi se manja špilja Babja peć (markirani put), a u blizini se nalazi i Stražemanački grad, ostatci srednjovjekovne utvrde.
Sportsko penjalište Sokoline predstavlja idealno mjesto za penjače početnike, za sportsko penjačke škole i rekreativne penjače. Penjalište koriste penjači iz cijele Slavonije, a česti gosti su i penjači iz Mađarske. Stijenu također koriste članovi HGSS iz svih stanica Slavonije za odrađivanje vježbi stjenskog spašavanja i priprema za razne tečajeve.

Penjalište Sokoline Papuk

UPOZORENJE PENJAČIMA

Penjanje je po svojoj prirodi potencijalno opasna aktivnost. U penjalištu Sokoline sve aktivnosti provodite na vlastitu odgovornost! Autori ove web stranice, udruga PD “Mališćak” i JU PP “Papuk” se ograđuju od odgovornosti za bilo koje povrede do kojih bi moglo doći, uključujući smrt!

Sportsko penjalište Sokoline Papuk
Sportsko penjalište Sokoline Velika